Na današnji dan
1996
Manowar izdajo svoj osmi album Louder than Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
19. 1. 2024

Finski moderni metalci Crownshift so v sredo premierno objavili prvi single in videospot za komad If You Dare. Skupino sestavljajo ti člani: vokalist Tommy Tuovinen (MyGrain), kitarist in vokalist Daniel Freyberg (ex-Children Of Bodom, ex-Bodom After Midnight), basist Jukka Koskinen (Nightwish, Wintersun) in bobnar Heikki Saari (Finntroll). V prvi polovici letošnjega leta pa bodo pri Nuclear Blast Records izdali tudi debitantski album.

30. 10. 2023

Finci Children Of Bodom so že lansko leto napovedali izid koncertnega albuma, ki so ga posneli na zadnjem koncertu 15. decembra 2019 v Helsinkih, štiri leta kasneje, torej 15. decembra 2023, pa bo končno ugledal luč sveta. Izšel bo pri založbi Spinefarm Records, prednaročite pa ga lahko tukaj.

22. 12. 2022

Poslednji koncert skupine Children Of Bodom, odigran 15. decembra 2019 v Helsinkih, bo prihodnje leto izšel kot koncertni album. Band na Facebooku poziva fane, da pošljejo fotografije, povezane s skupino, in s tem pomagajo soustvariti booklet.

20. 12. 2022

Warmen, projekt nekdanjega klaviaturista Children Of Bodom Jannea Wirmana, pripravlja nov album. Kot še sporoča zasedba, naj bi podpisal z založbo Reaper Entertainment, pri kateri bo naslednje leto izšel nov celovečerec. Pred tem band napoveduje ponovno izdajo zadnjega albuma First Of The Five Elements, ki je izšel leta 2014.

25. 5. 2022

V svetu metala smrt Alexija Laiha (Children Of Bodom, Bodom After Midnight) še vedno zelo odmeva. Skupina bolj ali manj znanih glasbenikov je svojo naklonjenost in poklon izrazila s profesionalno posneto priredbo komada Follow The Reaper. Imena sodelujočih so:

Melissa Bonny - vokali (Ad Infinitum, The Dark Side Of The Moon)
Michalina Maisz - hurdy gurdy (Eluveitie)
Jonas Wolf - kitara (Eluveitie, Illumishade, Ful Halen)
Teemu Mäntysaari - kitara (Wintersun, Smackbound)
Vili Itäpelto - klaviature (Smackbound)
Rob Van Der Loo - bass (Epica)
Jocke Wallgren - bobni (Amon Amarth)

Avtorica: Tina Urek
11. 5. 2022

Več kot leto in pol po smrti Alexija Laiha se je odvil (težko) pričakovani intervju. Spregovorili so namreč nekdanji člani zasedbe Children Of Bodom, in sicer Jaska Raatikainen (bobni), Henri »Henkka T. Blacksmith« Seppälä (bass) in Janne Wirman (klaviature). Kot pravijo, je osrednji razlog za intervju zadoščenje vsem oboževalcem, samim sebi in tudi svojim bližnjim.

Glavna tema poglobljenega pogovora je seveda bilo dogajanje pred razidom zasedbe oziroma tisti pravi razlog za razpad Children Of Bodom. Če strnemo res dolg intervju, ki ga lahko v celoti preberete tukaj, se je vse začelo leta 2016, ko je Alexi ponovno vse večkrat pregloboko pogledal v kozarec. Leta 2019 se je vse skupaj zaostrilo do te mere, da je slavni kitarist za zajtrk »pojedel« steklenico viskija. V začetku omenjenega leta naj bi bil Alexi diagnosticiran s sladkorno boleznijo in napoten na rehabilitacijo s strani managerja, ki se je ni udeležil. Na polovici leta se je zgodil zloglasni prepis avtorskih pravic imena COB prav na Laiha, ki pa naj bi končno turnejo po Finskem preživel bolj ali manj trezen. Ko je leta 2020 njegova družina vztrajala pri strokovni pomoči, kitarist pa je to zavrnil, se je stvar končala tragično. Spomnimo, da je bil takrat za javnost kot razlog za razid zasedbe navedena »želja ostalih članov po preživljanju več časa z družinami«.

Avtorica: Tina Urek
6. 1. 2022

Pretekle dni je minilo eno leto od smrti finskega kitarista Alexija Laiha. Ykä Järvinen, ki se je v večjem delu podpisal pod spot za komad Paint The Sky With Blood, Alexijeve takrat nove zasedbe Bodom After Midnight, je objavil 2 studijska videoposnetka, ki sta nastala zgolj nekaj tednov pred Alexijevo smrtjo. Järvinen naj bi imel kar obsežno zbirko studijskih posnetkov, a zaenkrat se je odločil zgolj za objavo 2 krajših insertov, ki sta na voljo spodaj.

Avtorica: Tina Urek
15. 12. 2021

Skoraj eno leto od njegove smrti so se 9. decembra na pokopališču v okrožju Malmi v Helsinkih najbližji sorodniki poslovili od legendarnega finskega kitarista Alexija Laiha. Laiho je umrl 29. decembra lansko leto zaradi ciroze jeter, v njegovi krvi pa so ob obdukciji našli tudi mešanico opiatov, analgetikov in uspaval. Alexi je za sabo pustil ogromno glasbeno zapuščino, med katero so najbolj znane izdaje zasedbe Children Of Bodom.

Avtorica: Tina Urek
14. 6. 2021

Finska gothic/doom metal zasedba Mercury Circle, v kateri sodelujejo člani Swallow The Sun, Children Of Bodom, To/Die/For in Hanging Garden, na ogled ponuja videospot za nov single Black Mirrors s prihajajočega debitantskega albuma Killing Moons, ki bo izšel 8. oktobra pri založbi Noble Demon.

Tracklista je sledeča:
The Gates Wide Open
Black Mirrors
You Open Up The Earth
Killing Moons
Seven Archangels
Call On The Dark
Avalanche
An Arrow
Like Matches
Death Poem

26. 4. 2021

Bodom After Midnight so objavili vizualizer za nov single Payback's A Bitch s pravkar izdanega EP-ja Paint The Sky With Blood, ki je luč sveta ugledal konec prejšnjega tedna preko založbe Napalm Records.

6. 4. 2021

Bodom After Midnight, zadnji projekt lani preminulega Alexija Laiha (ex-Children Of Bodom), je objavil videospot za single Paint The Sky With Blood. Istoimenski EP bo izšel 23. aprila in predstavil še zadnjo napisano glasbo znanega finskega kitarista. Laiho je, kot je zdaj že znano, umrl 29. decembra lani zaradi odpovedi jeter in mešanice različnih tablet.

Avtorica: Tina Urek
8. 3. 2021

Kimberly Goss, nekdanja žena finskega kitarista Alexija Laiha, je v petek razkrila kočljive podatke o vzroku njegove smrti. Laiho je, kot po sklepanju mnogih, umrl zaradi odpovedi jeter zaradi prekomernega uživanja alkohola, ciroza pa mu je razkrojila tudi ovojnico trebušne slinavke. Poleg tega so v njegovi krvi našli še mešanico opiatov, analgetikov in uspaval. Razkritlje teh dejstev je izjemno užalila Alexijevo družino, ki Kimberly obtožuje, da zavlačuje z njegovim pogrebom.

Avtorica: Tina Urek
4. 1. 2021

Današnje jutro je metalski svet pretresla novica o smrti 41-letnega finskega kitarskega virtuoza Alexija Laiha. Laiho je v svetu metala najbolj znan kot ustanovni član zasedbe Children Of Bodom, s katerimi se je sicer lansko leto razšel in ustanovil nov projekt Bodom After Midnight. CoB so Slovenijo obiskali kar nekajkrat, med drugim smo jih lahko gledali v ljubljanskem Kinu Šiška, novogoriški Mostovni in na festivalu Metaldays. Vzrok smrti enega izmed najboljših metalskih kitaristov zaenkrat javnosti še ni znan. Sodeč po objavah na družbenih omrežjih naj bi Laiho umrl že pretekli teden po izgubi boja z dolgotrajno boleznijo.

Avtorica: Tina Urek
22. 12. 2020

Finska gothic/doom superskupina Mercury Circle je pretekli petek objavila videospot za najnovejši single Our Funeral (Like Xmas) s kompilacije Noble Demonic Metal – Chapter 1, ki obeležuje prvo obletnico založbe Noble Demon. Na kompilaciji poleg Mercury Circle sodelujejo še Dawn Of Solace, Kaunis Kuolematon, Night Crowned, Humavoid, Red Moon Architect, The Vice in številni drugi.

19. 8. 2020

Finska gothic/doom metal superskupina Mercury Circle, ki se ji je pravkar pridružil nov bobnar Jaska Raatikainen (ex-Children Of Bodom), predstavlja videospot za skladbo New Dawn z debitantskega EP-ja z naslovom The Dawn Of Vitriol, ki je izšel konec prejšnjega tedna pri Noble Demon/The Vinyl Division.

KONCERTI & FESTIVALI
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška